Kiszenie warzyw i owoców to znany od wieków sposób na ich konserwowanie, by były dostępne poza sezonem. Nie każdy już zdaje sobie jednak sprawę, że w wielu przypadkach kiszone warzywa (https://ranozebrano.pl/warzywa-owoce/kiszone) mają lepsze, bogatsze właściwości odżywcze niż produkty surowe. Bakterie odpowiedzialne za kiszenie produkują bowiem na przykład witaminę C, której obecność w diecie jest niezbędna. Warto włączyć kiszone warzywa i owoce do posiłków, aby w sposób naturalny zadbać o odpowiednią suplementację w witaminy i minerały, a także utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelicie.

Bogactwo kiszonek w polskiej tradycji

W polskiej kulturze od wieków kisi się warzywa, a także, choć rzadziej owoce. Smak ogórków ukiszonych z dodatkowymi przyprawami takimi jak koper, chrzan czy czosnek jest bardzo charakterystyczny dla tej kuchni. Kiszenie i ugniatanie kapusty stało się nawet bohaterem wielu utworów literackich czy obrazów. Jakie są tradycyjne kiszonki polskie? Oto najczęściej kiszone warzywa:

  • kiszona kapusta,
  • kiszone ogórki,
  • kiszone buraki czerwone,
  • kiszona marchew,
  • kiszone różyczki kalafiorów,
  • kiszony czosnek.

Dzięki obecności technologii kiszenia żywności można zachować je na dłużej, co było niegdyś niezwykle istotne. Dziś rola kiszenia jest zwykle również nieco inna – robi się to, aby uzyskać pożądane smaki, aromaty, właściwości.

Niestandardowe kiszone warzywa na talerzu

W Polsce ludzie są dosyć otwarci na smaki kiszonek, dlatego również inne warzywa bywają kiszone. Dostępne są kiszone mieszanki szatkowanych warzyw, jak i osobno ukiszone mniej popularne warzywa. Kuchnia polska korzysta z międzynarodowych naleciałości, włączając do przygotowywanych kiszonek:

  • paprykę,
  • dynię,
  • pomidory,
  • seler,
  • rzodkiewki,
  • cebulę.

Choć z pozoru niepasujące do wizji kiszonych warzyw, są one niezwykle popularne. Często łączone w warstwowe mieszanki, kiszone sałatki zdobywają podniebienia wielu osób. Mogą stanowić dodatek do dań obiadowych, kanapek czy po prostu być zamiennikiem zdrowej przekąski.

Kiszonki na świecie

Nie tylko Polska słynie z prozdrowotnych kiszonek, choć każdy rejon świata może mieć swoje charakterystyczne warzywa, przyprawy, sposoby kiszenia. Niezwykle popularne w ostatnich czasach kimchi to swoista pikantna kapusta kiszona z licznymi dodatkami. Ta azjatycka kiszonka przygotowywana jest zwykle z kapusty pekińskiej, papryki, cebuli, dużej ilości czosnku i chili, choć jej wariantów istnieje bardzo dużo, zawierających różne składniki i dodatki. 

Jedzenie zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com